0 Ron
Produs Cantitate Pret
total
Total: 0 Ron
+ 15 cheltuieli de transport
Mergi la casa

Închide

„Observarea de sine”

de Red Hawk

Preț : 30 Ron
Citește aici primele capitole ale cărții.

Prezentare carte
Comandă online
Lansare de carte cu Red Hawk

În amintirea lui Lee Lozowick

„Poetul nerod” al lui Yogi Ramsuratkumar - În amintirea lui Lee Lozowick

18 noiembrie 1943 - 16 noiembrie 2010

Mary Young

 

Învățătorul spiritual Baul american Lee Lozowick a fost cunoscut de mulți oameni ca fiind fiul de suflet al lui Yogi Ramsuratkumar, cel venerat ca "Regele Cerșetor" din Tiruvannamalai, Tamil Nadu, al cărui guru  a fost Swami Papa Ramdas din Anandashram, Kerala. Având o relație foarte apropiată guru-discipol care a durat aproape treizeci și cinci de ani, credința lui Lee în harul guru-ului său a fost un exemplu rar al timpurilor noastre, atât în rândul occidentalilor, cât și al celor din orient.

Lee a intrat în fluxul de spiritualitate americană la începutul anilor 1970, atunci când a devenit un student pasionat al tradițiilor spirituale, în special cele din calea indiană bhakti. Până în 1975, timp de trei ani, el a predat un sistem de meditație și metafizică, numit "Metoda Silva", celor veniți la centrul și librăria sa din New Jersey, timp de trei ani. În acest răstimp el s-a angajat profund în practică spirituală (sadhana) care l-a condus la un punct de cotitură în iulie 1975: după o noapte de rugăciune și incantare a mantrei Om Sri Ram Jai Ram Jai Jai Ram, s-a trezit în dimineața următoare într-o starea de trezire în care realizarea unității nonduale a rămas constantă și statornică. El a numit acest stadiu de transformare "Robie Spirituală" - o condiție de abandonare către voia lui Dumnezeu.

Crezând că nu are nici un guru, la momentul respectiv Lee a atribuit trezirea sa spirituală grației divine. Odată cu nașterea energiilor divine în Lee, elevii săi de metafizică au început în mod natural să aibă cu el o relație devoțională. În anii care au urmat, Lee a spus de multe ori că el nu a avut "de ales" în a lua rolul guru-ului, că a fost o obligație  pe care Dumnezeu i-a dat-o. Lee a oferit primul său satsang în septembrie 1975 și foarte curând după aceea s-a născut Comunitatea Hohm. Åži astfel, fără știrea lui Lee, printr-un miracol de mari dimensiuni, influența subtilă a lui Yogi Ramsuratkumar, un mare sfânt ascuns pe străzile unui mic sat din sudul Indiei - care dormea direct pe pământ, în fața pieței sau sub un copac în stația de autobuz - a catalizat o mișcare tectonică în conștiența unui american necunoscut, aflat în cealaltă parte a lumii.

În primăvara anului 1976, Lee a început să simtă o atracție magnetică pentru India. El a spus, la momentul în care s-a decis să meargă în pelerinaj în India, că face asta doar "ca devotat", pentru a onora învățăturile și pe marii maeștri care l-au inspirat atât de mult. Hilda Charlton, mama spirituală cunoscută pe Coasta de Est de la acea vreme, care locuise în India aproape două decenii și care era o prietenă apropiată a lui Lee, l-a ajutat pe acesta cu informații despre unde să meargă și ce sfinți și yoghini ar trebui să viziteze. Hilda a fost cea care i-a sugerat lui Lee să caute un sfânt "ascuns" care poartă zdrențe de cerșetor și trăiește pe străzi într-un mic sat din sudul Indiei, ”Copilul lui Dumnezeu din Tiruvannamalai” Yogi Ramsuratkumar.

La mijlocul lunii ianuarie 1977 Lee se întâlnește cu Yogi Ramsuratkumar într-o mandapam lângă templul Shiva din satul Tiruvannamalai. În mod miraculos, Lee astfel și-a găsit guru-ul, deși efectele ample ale Influenței Divine care se revărsau de la Yogi Ramsuratkumar către Lee, nu au devenit pe deplin evidente decât peste câțiva ani. În ianuarie 1979 Lee a făcut o a doua călătorie în India, cu intenția specifică de a petrece timp cu cerșetorul enigmatic care l-a captivat, Yogi Ramsuratkumar. Afinitatea naturală dintre ei a fost rafinată de interacțiuni simbolice și misterioase, precum și de împărtășiri prin râs și desfătare. Lee a fost profund inspirat și mișcat de Yogi Ramsuratkumar și, în timp ce stătea la Ramanashram, ashram-ul lui Ramana Maharshi de lângă Muntele Arunanchala. Lee a scris primul său poem dedicat sfântului cerșetor.

Adevărul despre relația cu maestrul său a devenit evidentă când Lee a revenit în SUA și a început să scrie poezii și să i le trimită lui Yogi Ramsuratkumar. Poemul și eseul despre iubirea pentru Dumnezeu, scrise la Muntele Arunanchala în Tiruvannamalai în 1979, au fost publicate în 1980 în cartea lui Lee ”The Cheating Buddha” dedicată lui Yogi Ramsuratkumar.

De-a lungul deceniilor legatura spirituală profundă între Lee Lozowick și Yogi Ramsuratkumar a evoluat într-o relație intimă de afecțiune, îmbogățită de nenumărate nuanțe subtile. Lee și-a vizitat maestrul în India în fiecare an, până la moartea sa la începutul anului 2001 și pe măsură ce Lee a început să predea învățătura în mod activ în Europa – punând bazele unui ashram în Franța în 1995 și vorbind în fața a mii de oameni pe parcursul anilor, el a devenit într-adevăr "Flacăra Radiantă a lui Yogi Ramsuratkumar în Occident". Lee a atribuit tot ce a apărut în cursul vieții sale, inclusiv evenimentul de trezire spirituală din 1975, cât și învățătura și lucrul cu studenții săi, binecuvântărilor și influenței divine ale lui Yogi Ramsuratkumar. Obiectivul principal al lui Lee, așa cum el a declarat de multe ori, a fost de a fi cât mai "transparent posibil față de maestrul său Yogi Ramsuratkumar," și de a servi munca maestrului său prin prezentarea binecuvântărilor și influenței sale spirituale întregii lumii occidentale.

Practica spirituală și învățăturile lui Lee sunt în esență tradiționale și în același timp inovatoare și de multe ori neconvenționale prin chemarea la transformare radicală. Lee a fost în primul rând un devotat al lui Yogi Ramsuratkumar și în același timp un mare yoghin, un om al lui Dumnezeu și un prieten spiritual pentru mulți. El a fost de asemenea un povestitor minunat și provocator prin excelență, un iubitor de artă sacră în toate formele, poet, compozitor și cântăreț de rock & roll si blues. Dar cel mai important, Lee a avut o fluență unică a învățăturilor străvechi – în mod special din calea spirituală a hinduismului și a Baulilor iconoclastici din Bengal în particular, pe care el le-a transmis cu ușurință în termeni care ar putea fi ușor de înțeles din perspectiva occidentală.

Simțul umorului, dragostea sa de frumos și de dharma, mintea sa strălucitoare, învățăturile teiste convingătoare și insistența sa asupra harului divin ca dar suprem, toate acestea le-a combinat pentru a crea potențial de transformare într-o serie nelimitată de medii oferite. Lee a avut un dar natural de a include pentru toate aspectele vieții în calea spirituală, aducând o perspectivă critică și de înțelepciune practică, plină de compasiune care să fie de ajutor în dificultățile vieții de zi cu zi, din sexualitate, relații, căsătorie, creșterea conștientă a copiilor, carieră, bani, prietenie, mâncare, muzică și toate formele de artă. Latura sa profund practică a ancorat învățătura pe care o preda, într-un mod care s-a ridicat deasupra nivelului obișnuit intelectual.

Viziunea lui Yogi Ramsuratkumar pentru "misiunea" fiului său, cum o numea el, a fost universală și atotcuprinzătoare; el a binecuvântat toate activitățile desfășurate de Lee, călătoriile sale, predarea învățăturilor, poezia și muzica sa, precum și legătura  înnăscută a lui Lee cu filosofia, practicile și sadhana Baulilor din Bengal. Prin studiul avid al textelor sacre arcane, Lee a descoperit Baulii la începutul anilor 1980, într-un moment în care muzica lor era introdusă în Occident de Bob Dylan și managerul său, Albert Grossman. În ultimele două decenii ale vieții sale, Lee a fost recunoscut ca fiind un guru Baul din Vest și khepa, adică un om care trăiește într-o stare de nebunie divină. Înrudirea sa cu Baulii a fost evidentă în yoga interioară care a fost revelată în sadhana proprie (care a fost transmisă apoi studenților săi), în credința lui și încrederea în relația guru-discipol și în dragostea lui naturală pentru predarea învățăturii codificată în poezie, versuri și muzică.

În timpul deceniilor de predare activă a învățăturii în Europa și înființării celui de-al doilea ashram în centrul Franței, Lee s-a concentrat pe dezvoltarea trupelor sale de rock și blues, care au compus muzica pentru versurile originale ale lui Lee, creând o structură impresionantă de învățătură prin cântece. În decursul timpului, Lee și studenții săi au format cinci trupe diferite, care au efectuat turnee și au înregistrat piesele lui Lee. Muzica lor a devenit o dimensiune majoră a moștenirii lui Lee oferită lumii, prin care el a creat o simbioză a Est-ului cu Vest-ul.

În mijlocul revărsării constante de învățătură și  a nenumăratelor proiecte creative generate împreună cu studenții săi, Lee însuși a fost un exemplu constant de simplitate și puritate, calități care s-au manifestat adesea în prieteniile sale pline de respect cu învățători și practicieni din multe alte tradiții spirituale și căi de transformare. Cea mai importantă dintre acestea a fost prietenia sa cu regizorul francez de renume, profesor spiritual și înțelept venerat, Arnaud Desjardins, cu care Lee a colaborat activ timp de douăzeci de ani.

La baza tuturor activităților lui Lee stă invitația lui de a descoperi în noi înșine relația înnăscută cu Dumnezeu și încrederea în puterea credinței și a realității Grației Divine.

Lee Lozowick a părăsit corpul fizic pe 16 noiembrie 2010. Luptând cu o boală gravă în ultimii ani ai vieții sale, el a continuat să călătorească și să predea cu aceeași fervoare și entuziasm, într-un moment când mulți alții s-ar fi retras să se odihnească și ar fi renunțat la sarcini, astfel demonstrând un angajament rar pentru transformarea spirituală. Ușurința grațioasă și fericirea expansivă a tranziției sale din această lume în următoarea, a fost minunat exprimată de natură prin curcubee nenumărate care au apărut peste ashram-ul său din Arizona, în ziua în care corpul său a fost depus.

Lee a lăsat o moștenire vie imensă, în primul rând ca exemplu de devotament pentru maestrul său și o învățătură bogată care acoperă mai mult de treizeci și cinci de ani de predare, precum și trei ashram-uri înfloritoare în Arizona, Franța și India. El are peste patruzeci de cărți publicate și treizeci și cinci de cd-uri de muzică originală, inclusiv trei volume de poezie devoțională către maestrul său, Yogi Ramsuratkumar. 

Spiritual Slavery: The Years of Milk & Honey, 1975-1980 (”Robia Spirituală: Ani de Lapte și Miere”) de Mary Young: prin povești și învățături această biografie nouă pune accent pe primii cinci ani de predare a învățăturii lui Lee Lozowick, 1975-1980 și marchează începutul unei opere literare de mai multe volume. În aceste pagini, cititorului îi este prezentat Lee, învățătura sa și evoluția activității sale ca maestru, precum și detaliile primelor două întâlniri cruciale cu Yogi Ramsuratkumar de la începutul anilor 1977 și 1979. O fântână de inspirație a eternelor învățături și a potențialului universal de trezire a spiritului uman, această carte este un material important pentru toți cei care aspiră la cunoașterea de sine directă și a Realității Supreme.

Pentru mai multe informații vizitați www.hohmpress.com sau scieți-ne pe adresa de email: hppublisher@cableone.net

 

 

Trimite un mesaj editorului:


Recomandă unui prieten:


×