0 Ron
Produs Cantitate Pret
total
Total: 0 Ron
+ 15 cheltuieli de transport
Mergi la casa

Închide

„Observarea de sine”

de Red Hawk

Preț : 30 Ron
Citește aici primele capitole ale cărții.

Prezentare carte
Comandă online
Lansare de carte cu Red Hawk

În amintirea lui Lee Lozowick

„Poetul nerod” al lui Yogi Ramsuratkumar - În amintirea lui Lee Lozowick

18 noiembrie 1943 - 16 noiembrie 2010

Mary Young

 

Învățătorul spiritual Baul american Lee Lozowick a fost cunoscut de mulți oameni ca fiind fiul de suflet al lui Yogi Ramsuratkumar, cel venerat ca "Regele Cerşetor" din Tiruvannamalai, Tamil Nadu, al cărui guru  a fost Swami Papa Ramdas din Anandashram, Kerala. Având o relație foarte apropiată guru-discipol care a durat aproape treizeci şi cinci de ani, credința lui Lee în harul guru-ului său a fost un exemplu rar al timpurilor noastre, atât în rândul occidentalilor, cât şi al celor din orient.

Lee a intrat în fluxul de spiritualitate americană la începutul anilor 1970, atunci când a devenit un student pasionat al tradiţiilor spirituale, în special cele din calea indiană bhakti. Până în 1975, timp de trei ani, el a predat un sistem de meditaţie şi metafizică, numit "Metoda Silva", celor veniți la centrul şi librăria sa din New Jersey, timp de trei ani. În acest răstimp el s-a angajat profund în practică spirituală (sadhana) care l-a condus la un punct de cotitură în iulie 1975: după o noapte de rugăciune şi incantare a mantrei Om Sri Ram Jai Ram Jai Jai Ram, s-a trezit în dimineaţa următoare într-o starea de trezire în care realizarea unității nonduale a rămas constantă şi statornică. El a numit acest stadiu de transformare "Robie Spirituală" - o condiție de abandonare către voia lui Dumnezeu.

Crezând că nu are nici un guru, la momentul respectiv Lee a atribuit trezirea sa spirituală grației divine. Odată cu nașterea energiilor divine în Lee, elevii săi de metafizică au început în mod natural să aibă cu el o relaţie devoţională. În anii care au urmat, Lee a spus de multe ori că el nu a avut "de ales" în a lua rolul guru-ului, că a fost o obligaţie  pe care Dumnezeu i-a dat-o. Lee a oferit primul său satsang în septembrie 1975 şi foarte curând după aceea s-a născut Comunitatea Hohm. Şi astfel, fără ştirea lui Lee, printr-un miracol de mari dimensiuni, influenţa subtilă a lui Yogi Ramsuratkumar, un mare sfânt ascuns pe străzile unui mic sat din sudul Indiei - care dormea direct pe pământ, în faţa pieţei sau sub un copac în staţia de autobuz - a catalizat o mişcare tectonică în conştiența unui american necunoscut, aflat în cealaltă parte a lumii.

În primăvara anului 1976, Lee a început să simtă o atracţie magnetică pentru India. El a spus, la momentul în care s-a decis să meargă în pelerinaj în India, că face asta doar "ca devotat", pentru a onora învăţăturile şi pe marii maeştri care l-au inspirat atât de mult. Hilda Charlton, mama spirituală cunoscută pe Coasta de Est de la acea vreme, care locuise în India aproape două decenii și care era o prietenă apropiată a lui Lee, l-a ajutat pe acesta cu informații despre unde să meargă şi ce sfinţi şi yoghini ar trebui să viziteze. Hilda a fost cea care i-a sugerat lui Lee să caute un sfânt "ascuns" care poartă zdrenţe de cerşetor şi trăiește pe străzi într-un mic sat din sudul Indiei, ”Copilul lui Dumnezeu din Tiruvannamalai” Yogi Ramsuratkumar.

La mijlocul lunii ianuarie 1977 Lee se întâlnește cu Yogi Ramsuratkumar într-o mandapam lângă templul Shiva din satul Tiruvannamalai. În mod miraculos, Lee astfel și-a găsit guru-ul, deşi efectele ample ale Influenţei Divine care se revărsau de la Yogi Ramsuratkumar către Lee, nu au devenit pe deplin evidente decât peste câţiva ani. În ianuarie 1979 Lee a făcut o a doua călătorie în India, cu intenţia specifică de a petrece timp cu cerşetorul enigmatic care l-a captivat, Yogi Ramsuratkumar. Afinitatea naturală dintre ei a fost rafinată de interacţiuni simbolice şi misterioase, precum şi de împărtăşiri prin râs şi desfătare. Lee a fost profund inspirat şi mişcat de Yogi Ramsuratkumar şi, în timp ce stătea la Ramanashram, ashram-ul lui Ramana Maharshi de lângă Muntele Arunanchala. Lee a scris primul său poem dedicat sfântului cerşetor.

Adevărul despre relaţia cu maestrul său a devenit evidentă când Lee a revenit în SUA şi a început să scrie poezii şi să i le trimită lui Yogi Ramsuratkumar. Poemul şi eseul despre iubirea pentru Dumnezeu, scrise la Muntele Arunanchala în Tiruvannamalai în 1979, au fost publicate în 1980 în cartea lui Lee ”The Cheating Buddha” dedicată lui Yogi Ramsuratkumar.

De-a lungul deceniilor legatura spirituală profundă între Lee Lozowick şi Yogi Ramsuratkumar a evoluat într-o relaţie intimă de afecţiune, îmbogățită de nenumărate nuanţe subtile. Lee și-a vizitat maestrul în India în fiecare an, până la moartea sa la începutul anului 2001 şi pe măsură ce Lee a început să predea învățătura în mod activ în Europa – punând bazele unui ashram în Franţa în 1995 şi vorbind în faţa a mii de oameni pe parcursul anilor, el a devenit într-adevăr "Flacăra Radiantă a lui Yogi Ramsuratkumar în Occident". Lee a atribuit tot ce a apărut în cursul vieţii sale, inclusiv evenimentul de trezire spirituală din 1975, cât și învăţătura şi lucrul cu studenții săi, binecuvântărilor şi influenţei divine ale lui Yogi Ramsuratkumar. Obiectivul principal al lui Lee, aşa cum el a declarat de multe ori, a fost de a fi cât mai "transparent posibil față de maestrul său Yogi Ramsuratkumar," și de a servi munca maestrului său prin prezentarea binecuvântărilor şi influenţei sale spirituale întregii lumii occidentale.

Practica spirituală și învățăturile lui Lee sunt în esenţă tradiţionale și în același timp inovatoare şi de multe ori neconvenționale prin chemarea la transformare radicală. Lee a fost în primul rând un devotat al lui Yogi Ramsuratkumar și în acelaşi timp un mare yoghin, un om al lui Dumnezeu şi un prieten spiritual pentru mulţi. El a fost de asemenea un povestitor minunat şi provocator prin excelenţă, un iubitor de artă sacră în toate formele, poet, compozitor şi cântăreţ de rock & roll si blues. Dar cel mai important, Lee a avut o fluență unică a învățăturilor străvechi – în mod special din calea spirituală a hinduismului şi a Baulilor iconoclastici din Bengal în particular, pe care el le-a transmis cu uşurinţă în termeni care ar putea fi ușor de înțeles din perspectiva occidentală.

Simțul umorului, dragostea sa de frumos şi de dharma, mintea sa strălucitoare, învăţăturile teiste convingătoare şi insistenţa sa asupra harului divin ca dar suprem, toate acestea le-a combinat pentru a crea potenţial de transformare într-o serie nelimitată de medii oferite. Lee a avut un dar natural de a include pentru toate aspectele vieţii în calea spirituală, aducând o perspectivă critică şi de înţelepciune practică, plină de compasiune care să fie de ajutor în dificultățile vieţii de zi cu zi, din sexualitate, relații, căsătorie, creșterea conștientă a copiilor, carieră, bani, prietenie, mâncare, muzică şi toate formele de artă. Latura sa profund practică a ancorat învăţătura pe care o preda, într-un mod care s-a ridicat deasupra nivelului obișnuit intelectual.

Viziunea lui Yogi Ramsuratkumar pentru "misiunea" fiului său, cum o numea el, a fost universală şi atotcuprinzătoare; el a binecuvântat toate activităţile desfășurate de Lee, călătoriile sale, predarea învățăturilor, poezia și muzica sa, precum şi legătura  înnăscută a lui Lee cu filosofia, practicile şi sadhana Baulilor din Bengal. Prin studiul avid al textelor sacre arcane, Lee a descoperit Baulii la începutul anilor 1980, într-un moment în care muzica lor era introdusă în Occident de Bob Dylan şi managerul său, Albert Grossman. În ultimele două decenii ale vieţii sale, Lee a fost recunoscut ca fiind un guru Baul din Vest şi khepa, adică un om care trăieşte într-o stare de nebunie divină. Înrudirea sa cu Baulii a fost evidentă în yoga interioară care a fost revelată în sadhana proprie (care a fost transmisă apoi studenților săi), în credinţa lui şi încrederea în relaţia guru-discipol şi în dragostea lui naturală pentru predarea învățăturii codificată în poezie, versuri și muzică.

În timpul deceniilor de predare activă a învățăturii în Europa şi înființării celui de-al doilea ashram în centrul Franţei, Lee s-a concentrat pe dezvoltarea trupelor sale de rock şi blues, care au compus muzica pentru versurile originale ale lui Lee, creând o structură impresionantă de învăţătură prin cântece. În decursul timpului, Lee şi studenţii săi au format cinci trupe diferite, care au efectuat turnee și au înregistrat piesele lui Lee. Muzica lor a devenit o dimensiune majoră a moştenirii lui Lee oferită lumii, prin care el a creat o simbioză a Est-ului cu Vest-ul.

În mijlocul revărsării constante de învățătură şi  a nenumăratelor proiecte creative generate împreună cu studenţii săi, Lee însuşi a fost un exemplu constant de simplitate şi puritate, calităţi care s-au manifestat adesea în prieteniile sale pline de respect cu învățători şi practicieni din multe alte tradiţii spirituale şi căi de transformare. Cea mai importantă dintre acestea a fost prietenia sa cu regizorul francez de renume, profesor spiritual şi înțelept venerat, Arnaud Desjardins, cu care Lee a colaborat activ timp de douăzeci de ani.

La baza tuturor activităţilor lui Lee stă invitaţia lui de a descoperi în noi înșine relaţia înnăscută cu Dumnezeu şi încrederea în puterea credinței și a realității Grației Divine.

Lee Lozowick a părăsit corpul fizic pe 16 noiembrie 2010. Luptând cu o boală gravă în ultimii ani ai vieții sale, el a continuat să călătorească şi să predea cu aceeași fervoare şi entuziasm, într-un moment când mulţi alţii s-ar fi retras să se odihnească şi ar fi renunțat la sarcini, astfel demonstrând un angajament rar pentru transformarea spirituală. Uşurinţa graţioasă şi fericirea expansivă a tranziţiei sale din această lume în următoarea, a fost minunat exprimată de natură prin curcubee nenumărate care au apărut peste ashram-ul său din Arizona, în ziua în care corpul său a fost depus.

Lee a lăsat o moştenire vie imensă, în primul rând ca exemplu de devotament pentru maestrul său și o învăţătură bogată care acoperă mai mult de treizeci şi cinci de ani de predare, precum şi trei ashram-uri înfloritoare în Arizona, Franţa şi India. El are peste patruzeci de cărţi publicate şi treizeci şi cinci de cd-uri de muzică originală, inclusiv trei volume de poezie devoţională către maestrul său, Yogi Ramsuratkumar. 

Spiritual Slavery: The Years of Milk & Honey, 1975-1980 (”Robia Spirituală: Ani de Lapte și Miere”) de Mary Young: prin poveşti şi învăţături această biografie nouă pune accent pe primii cinci ani de predare a învățăturii lui Lee Lozowick, 1975-1980 şi marchează începutul unei opere literare de mai multe volume. În aceste pagini, cititorului îi este prezentat Lee, învăţătura sa şi evoluţia activităţii sale ca maestru, precum şi detaliile primelor două întâlniri cruciale cu Yogi Ramsuratkumar de la începutul anilor 1977 şi 1979. O fântână de inspiraţie a eternelor învăţături şi a potenţialului universal de trezire a spiritului uman, această carte este un material important pentru toţi cei care aspiră la cunoaşterea de sine directă şi a Realității Supreme.

Pentru mai multe informaţii vizitați www.hohmpress.com sau scieți-ne pe adresa de email: hppublisher@cableone.net

 

 

Trimite un mesaj editorului:


Recomandă unui prieten:


×